
TIBBİ TAHLİL LABORATUVARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Tıbbi Tahlil Laboratuvarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tıbbi tahlil laboratuvarı konusu geniş kapsamlı bir konudur ve aşağıda bu konuda temel bilgilere yer verilmiş durumdadır.
Hastanelerde tıbbi tahlil laboratuvarı organizasyonları tüm biyolojik numunelerin laboratuvar testlerinin yapılmasını ve raporlanmasını sağlayan birimlerdir. Günümüzde laboratuvar çalışmalarında hedef, test isteklerinin yapılmasından sonuçların ilgili yerlere ulaşmasına kadar geçen süreyi kısaltmaktır. Bu sürenin önemli bir bölümü (%55-60) preanalitik evredir. Bir başka ifadeyle Tahlil yapılma aşamasından önceki evredir. Laboratuvar informasyon sistemi (LİS) ve Hastane Otomasyon Sistemlerinin (HOS) geliştirilmesiyle bu süreler ideal zamanlara yaklaşmıştır. Hastanelerde laboratuvar hizmetlerinde yaşanan sorunların önemli bir kısmı laboratuvar işleyişinin hasta ve personel tarafından yeterince bilinmemesi ve iletişim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Test sonuçlarının eksik çıkması, kaybolması, test öncesi uyulması gereken kurallara uyulmaması, yanlış numune kabı seçimi, yetersiz örnek alınması, yanlış test gününde hastaneye gelinmesi, eksik test girişi yapılması vb en çok karşılaşılan sorunlardır. Örneğin kan sayımı için alınan kanın EDTA içeren tüp yerine kuru tüpe konması, yeterince karıştırılmaması sonucu pıhtılaşmaların olması veya Potasyum için alınan kan örneğinde zor damar bulunması veya çok ince iğneden kanın hızla akıtılmaya çalışılması sonrası eritrositlerin parçalanarak bazı değerleri yükseltmesi olarak değerlendirilebilir.
Tıbbi Tahlil Laboratuvarında Sıklıkla Yapılan Testler
Gerek hastane içinde gerekse özel olan tüm tıbbi tahlil laboratuvarı bünyelerinde aşağıda ifade edilen testler yapılmaktadır.
Bu testler ana bir başlığın alt başlığında yapılan genel testlerdir. Kişinin sağlık durumuna dair temel bilgiler verirler.
ACE
Açlık Kan Şekeri
Adrenalin
AFP
Alanin Aminotransferaz (ALT) Serum
Albumin Serum
Alkalen Fosfataz (ALP) Serum
Amilaz Serum
Aspartat Aminotransferaz (AST) Serum
ADH
Bilirubin (Direkt) Serum
Bilirubin (Total) Serum
Demir (Fe) Serum
Demir Bağlama Kapasitesi (UIBC) Serum
Fosfor (P) Serum
Gama Glutamil Transferaz (GGT) Serum
Glikoz Serum
HbA1c Tam Kan
HDL Kolesterol Serum
Kalsiyum (Ca) Serum
Kan Üre Azotu (BUN) Serum
Klorür (Cl) Serum
Kreatin Kinaz (CK) Serum
Kreatinin Serum
Laktat Dehidrogenaz (LDH) Serum
LDL Kolesterol Serum
Potasyum (K) Serum
Sodyum (Na) Serum
Total Kolesterol Serum
Total Protein Serum
Trigliserid Serum
Ürik Asit Serum